TR | EN

Deri Üretimi

Deri üretimi komplike bir süreçtir ve çeşitli aşamalardan oluşur. Muhafaza, Tabaklama, Asort, Yarma/Tıraş, Retenaj ve Finisaj. Bu süreçlerin her biri karmaşıktır ve birçok adım gerektirir. Aşağıda, bu adımların bazılarının ana hatlarından önemli noktalar verilmiştir.

Adım 1: Muhafaza

 

Hammaddenin geçici olarak taşınmasına ve depolanmasına izin veren bir süreçtir. Bu yaygın bir durumdur ancak bir tabakhane mezbahaya çok yakınsa gerekli değildir. Deri hayvandan yüzüldükten sonra hızla bozulmaya başlar. Bunu engellemek için çeşitli yöntemler ile deri muhafaza altına alınır. En çok uygulanan yöntem ise derinin tuzlanmasıdır. Tuzlama ile deri içerindeki su seviyesi düşürülerek ve bakteri faaliyeti önlenir.

 

Adım 2: Tabaklama



Islatma: Islatma, deri işlemenin ilk işlemidir. Islatmanın amacı; postun kir, kan ve gübreden temizlenmesi, muhafaza öncesindeki nem ve şişkinliğinin geri kazanılması ve varsa koruyucu ve dezenfektanların arındırılmasıdır.

Kireçleme: Tabakhanede deri üretimi sırasında gerçekleştirilen ana adımlardan biri kireçlemedir. Deri hem kıllı (kürkler için) hem de kılsız olarak kullanılabilir. Kireçlemenin amacı, lif demetlerini ayırmak ve alkalinin eklenmesiyle istenmeyen kılları deriden çıkarmak, et ve yağ kalıntılarının uzaklaştırılması, deri kalitesini etkileyecek proteinlerin uzaklaştırılması, deri liflerinin şişirilmesi, cilt yapısının açılmasıdır. Burada kireç, genel olarak, sonraki aşamada sodyum sülfür ve sodyum hidrosülfit ilavelerinden alkalin şişmesi meydana gelmeden önce eklenir.

Kireçten Arındırma: Kireçlemeden sonra, ciltteki kireç veya diğer alkali artık gerekli değildir ve çoğu durumda sonraki tabaklama üzerinde zararlı etkisi vardır. Deriden alkalinin uzaklaştırılması ve buna bağlı olarak liflerin şişmesi ve pH değerinin düşürülmesi sağlanır

Sama: Spesifik enzimlerin kullanımıyla deri üretiminde işe yaramayan tipteki proteinlerin çözünmesi sağlanır.

Pikle: Deriyi gevşetmek ve tabaklama prosesinde kullanılacak ürünün penetrasyonunu arttırmak için asitler eklenir.

Tabaklama: Bir tabaklama maddesi kullanarak bir postun kolajen yapısı değiştirilir ve artık deri olarak bir ara maddeye dönüştürülmüştür. Şimdi daha dayanıklı bir malzemedir ve kimyasallara, neme ve mikroorganizmalara karşı korumalıdır. Tabaklamanın çeşitleri vardır. Krom tabaklama, bitkisel tabaklama, yağlı tabaklama, reçine tabaklama, kombine tabaklama gibi. Krom tabaklama en yaygın olanıdır. Deriler krom tabaklama için hazır olana kadar asidik tuzlar içeren banyolarda ıslatılır. Banyo, krom tabaklama maddeleri içerir ve banyonun asitliği, derilerin yüzeyi krom maddelerini emmeye başlayana kadar düşürülür. Bu işlemden üretilen deri mavi renklidir ve “wet-blue” olarak adlandırılır. Krom tabaklama, diğer tabaklamalara göre daha hızlıdır ve modern makinelerle bir gün kadar sürebilir. İlk tabaklama işleminden sonra deri ustaların isteğine göre çeşitli kalınlıklarda kesilir. Daha sonra deri ürünleri yapmak için daha fazla işlenir. Oldukça otomatikleştirilmiş bir süreç olduğundan, bu tür üretim daha popülerdir ve emek yoğun tabaklama yöntemlerinden daha ucuzdur.

 

Adım 3: Asort



Tabaklanmış derilerin cilt durumları, doğal özellikleri ve kusurlarının miktarı ve yerine göre ayrılması işlemidir. Tabaklamadan sonra fazla su deriden alınır.

 

Adım 4: Yarma / Traş

 

Deri katmanlara ayırılmalıdır ve her katman farklı ürünlerin üretimi için uygundur. Bunu sağlamak için, cilt önce yarma makinesinde bölünür. Ardından deri istenilen ve eşit kalınlığa ulaşmalıdır. Bir tıraş makinesi, uygun kalınlık elde edilene kadar deriyi tıraş eder.

Adım 5: Retenaj

 

Retenaj işleminde deriye nihai özellikleri sintanların, yağların ve boyaların uygulanmasıyla verilir. Her deri ürünü, farklı retenaj ve mekanik işlemleri talep etmektedir.

 

Adım 6: Finisaj

 

Finisaj, deri yüzeyinin son görünümünü ve yüzey özelliklerini belirler. Bunlar, renklendirme, su geçirmezlik, cilalı kaplamaların yanı sıra derinin ütülenmesi veya kabartılması gibi mekanik aşamalarını da içerir.

“Deri makinalarında dünya standardı”

Sosyal Medyada Biz!

© 2021 Dijital İşyerim | Hisar Deri. Tüm Hakları Saklıdır.